top of page
heart-stor_edited.jpg

Petra Östangård Alvarsson

”Ingen kan inte göra allt, men alla kan göra något”. Dessa väl valda ord passar så väl in på initiativet som Petra Östangård Alvarsson startade för snart två veckor sedan. Det hela började med att Petra blev permitterad som så många andra från sitt yrke som projektledare på Volvo och valde att lägga sin nyvunna ”fritid" på att stötta ett flertal restauranger och mataffärer runtom i Eskilstuna och sjukvårdspersonal på MSE. 

Genom en privat insamling på Facebook har hon hittills samlat in 85.000 kr och har sedan dess inhandlat luncher på bl.a. Gästgifveriet, Phoenix och Kalas som hon har levererat till personal på sjukhuset. Då insamlingen varit så lyckad och engagemanget vuxit så pass har Petra fått förstärkning av fler kollegor som blivit permitterade för att hinna med logistiken kring utdelningen. Initiativet går att följa på Facebook #lunchtillvårahjältar.

PetraÖstangård-mitten.jpg
Petra Östangård Alvarsson
MickeDanielsson.jpg

Mikael Danielsson

När Mikael Danielsson, Eskilstunabo, fick höra att en av hans favoritrestauranger, Grekiska Kolgrillen, tappat många av sina lunchgäster i dessa tider ville han hitta ett sätt att stötta dem. Han pratade ihop sig med ägarna Luay Esho och Chadi Hanna och slängde ut en förfrågan till sitt stora lokala kontaktnät vilket resulterade i många lunchbeställningar bland företagare. Ett härligt initiativ som visar att man som privatperson också kan göra skillnad!

– För mig är det självklart att hjälpa och stötta lokala verksamheter om jag kan! säger Mikael Danielsson.

Profeel

Profeel lämnar bland annat ut ett värdebevis till sina kunder som kan användas inom hotellkedjan Best Western. Värdebeviset kan användas till möten, konferens eller boende och stöttar en mycket utsatt bransch. Läs mer om detta och fler erbjudanden på www.profeel.se.

MickeSerrander_Profeel.jpg
Mikael Danielsson
Profeel
JohnnyEllfolk.jpg

Ellfolk och Restaurang Stallbacken

När handlingskraftiga företagare går samman kan man göra stor skillnad. När Johnny Ellfolk funderade över hur han skulle kunna hjälpa till i denna situation landade han i att han ville hjälpa vårdpersonalen med lunchlådor. Han kontaktade vänner och leverantörer och tillsammans kunde de sy ihop ett skräddarsytt stödpaket tillsammans med bl.a Robert Jörnegren på Restaurang Stallbacken (Sundbyholm travbana), Elon, Karl Hedin, Nya Golv och Renta Eskilstuna. Initiativet levererar 100 uppvärmningsbara matlådor till personalen på intensivvårds- och operationsavdelningen på Mälarsjukhuset. Under 8 veckor kommer de leverera 4300 matlådor!

– Det är inte läge att bara sitta och vänta på att den här krisen ska gå över. Kan man hjälpa till så tycker jag att man ska agera, säger Johnny Ellfolk.

Carina Palm, butikschef City Gross

När andra företag fick det tufft att behålla sin fulla personalstyrka var läget totala motsatsen på City Gross Tuna Park och de såg ett behov av att anställa fler tim- och sommarvikarier. Carina valde därför att erbjuda personal på Tuna Park som fått gå ner i arbetstid en förtur till intervjuer hos City Gross.

– Vi är en stor familj på Tuna Park, vi värnar om de medarbetare som finns i huset och hoppas att vi kan erbjuda åtminstone några av dem en möjlighet att stanna kvar på handelsområdet. 

Carina_CityGross.jpg
Ellfolk
Carina Palm
AndyTran.jpg

Kin Kitchen

Kin Kitchen stöttar det lokala föreningslivet genom att ge 15 % av sin omsättning under en vecka till olika föreningar. De har valt att stötta olika föreningar med många ideellt verksamma, såsom Guif, Eskilstuna United och nu senast Göksten HK. 

– Vi stöttar det lokala föreningslivet medan våra gäster stöttar oss! Alla måste hjälpas åt!

Kin Kitchen

VilstaGruppen, Stipendie

VilstaGruppen vill utbilda och utveckla sina medlemmars kompetenser för att stärka konkurrenskraften. Sedan 2015 har man sponsrat projekt inom utbildning och kompetensutveckling hos medlemsföretagen genom att dela ut stipendier som medlemmarna får ansöka om. I år har man valt att tidigarelägga processen för att kunna stödja det lokala näringslivet i den här svåra situationen. VilstaGruppen har dessutom skänkt 25.000 kr till Eskilstuna Stadsmissions viktiga arbete för de mest utsatta i samhället!

– Det är viktigt att stärka varandra och satsa på lokala entreprenörer i svåra tider, säger Fredrik Eklund, ordförande i VilstaGruppen.

Fredrik_VilstaGruppen.jpg
DuoPepp.jpg

du&pepp

Ett extra gott samarbete! Deltagarna i du&pepps utomhusträning kan ta del av matleveranser i anslutning till träningspassen. Hittills har de samarbetet med Printz Bageri för leverans av nybakat frukostbröd efter morgonpass, Ostbiten för leverans av ostbrickan till kvällen efter ett fredagspass, Wäsby Magasin för lunch efter ett gratis lunchpass på Strömsholmen samt Lindholms gård för leverans av lokalproducerat kött, och dialog pågår kring kommande samarbeten. 

 

- Genom dessa samarbeten har vi möjlighet att bidra och stötta lokala företag som kan få möjligheten att leverera till flera i en och samma utkörning, samtidigt som det blir en extra bonus för våra deltagare! Vi har precis skaffat en lådcykel så nu kommer vi att kunna ta oss ut till flera ställen i Eskilstuna med vår träning, pop-up-pass lite här och var, och fortsätter gärna med dessa samarbeten! Säger Sara Sjöqvist och Malin Wallin, du&pepp.

VilstaGruppen
du&pepp

Mälardalens Högskola

MDH snabbutbildar genom ett nytt digitaltverktyg för att ge sjuksköterskor specialkompetens för vård av coronapatienter på kort tid. Just nu är behovet av specialistkompetens stort och nu finns det en digital snabbutbildning som ger legitimerade sjuksköterskor specialkunskaper via MDH.

- Vi är glada att MDH kan bidra till att underlätta för den i dagsläget mycket hårt belastade personalen på intensivvårdsavdelningarna genom att på kort tid ta fram en flexibel och anpassad utbildningsform, säger Anna Letterstål akademichef MDH.

Anna Letterstål.jpg
Mälardalens högskola
JosefineLindberg.jpg

Region Sörmland

Eftersom trycket på vården är stort just nu har det uppstått brist på skyddsutrustning som engångsrockar och visir. Därför har 

Region Sörmland startat en egen tillverkning på Mälarsjukhuset som utförs av ideella krafter.  Idag arbetar de redan i två skift per dag med 20 personer varje skift. Intresset att få vara med har varit stort så planen är att utöka med ett skift även kvällstid och fler helgskift har lagts in. Inom kort räknar man därför med att kunna möta upp behovet på 2000 rockar per dag.

 

- Det är en fantastisk uppslutning, det berör att så många verkligen vill vara med och stötta och bidra. Det har resulterat i att vi utökat med fler skift och på så sätt kan producera ännu fler rockar, säger initiativtagare Josefin Lindberg

Eskilstuna Kommun

I Eskilstuna Kommuns krispaket för det lokala näringslivet finns många bra initiativ där gratis parkering i delar av city är ett av dem. Från och med måndag den 20 April får man parkera 3h utan kostnad inom ett visst område, vilket innebär 186st avgiftsfria platser i stadens hjärta!

– För att öka det lokala näringslivets affärsmöjligheter är fri parkering ett sätt att möjliggöra för invånarna att göra besök i centrala Eskilstuna, säger näringslivsdirektör Niklas Edmark.

Niklas Edmark NLA_2.jpg
Region Sörmland
Ea Kommun Niklas
NyföretagarCentrum.jpg

NyföretagarCentrum

Urban Wallin och Mahfouz Hebrawi jobbar som rådgivare på NyföretagarCentrum. Många nyföretagare kontaktar NyföretagarCentrum för att få stöd och hjälp i sitt företagande under rådande situation. I Eskilstuna är det dessutom många nya företagare som är utlandsfödda och de kan behöva extra stöd med att förstå regeringens krispaket. NyföretagarCentrum kan därför ge rådgivning på lätt svenska, arabiska och engelska.   

 

Urban och Mahfouz är också rådgivare inom STUA där uppdraget är att hjälpa företagare inom besöksnäringen i Sörmland. Besöksnäringen är en av de branscher som nu är hårdast drabbat av det ekonomiska läget i landet. Läs mer om STUAs samlade stöd för besöksnäringen här: https://www.destinationsutveckling.com/sv/

Vero Moda och Jack & Jones

Butikskedjorna gör det möjligt att handla på hemmaplan från soffhörnan hemma-eller vart du än nu väljer att skrolla in på Instagram ifrån. 

För det är just via Instagram som du kontaktar din Vero Moda butik med din förfrågan. Therese Autere på Vero Moda Tuna Park har efter att tjänsten lanserades för två veckor sedan skickat iväg ett par paket. 

 ”Det här är ett sätt att bidra till den lokala, fysiska, handeln då vår butik får omsättningen vilket skiljer sig från att handla på veromoda.se” säger Therese.

ThereseAutere.jpg
NyföretagarCentrum
Vero Moda
TommyMalm.jpg

Eskilstuna Kommun

Kommunanställda får digitalt presentkort att handla för i anslutna butiker.

"Under våren har Eskilstuna kommuns verksamheter påverkats av Corona-viruset på olika sätt. Vi känner stor stolthet över hur vår organisation slutit upp och tillsammans hanterat alla olika utmaningar i denna kris. Som ett tack för detta erbjuds alla medarbetare en personalgåva i form av ett digitalt presentkort på 200 kronor. Det digitala presentkortet är också en möjlighet att stötta det lokala närings­livet" säger kommundirektör Tommy Malm.

Ea Kommun Tommy
bottom of page